Dezer dagen werd de Stichting Kaasmarkt Edam verblijd met een bijdrage van de Stichting Duurzaam Waterland (SDW) voor de aanschaf van eigen verlichting voor de avondkaasmarkt in Edam. Temidden van de Corona-ellende die de oorzaak was van het schrappen van alle kaasmarkten dit jaar, was dit letterlijk een feestelijk lichtpunt voor de vrijwilligers van het Edams Kaasdragersgilde.
Parallel aan de Oud Hollandse Streekmarkt wordt elk jaar op de tweede zaterdag van augustus
in Edam de avondkaasmarkt gehouden met feeërieke verlichting van stadsgrachten en het kaasmarktplein. Tot nu toe werd verlichtingsmateriaal hiervoor elk jaar opnieuw door de Stichting Kaasmarkt ingehuurd. Naast stroomvoorziening via de gemeente was aanvullend een aggregaat nodig voor het leveren van extra vermogen tot zo’n 63 Ampére om de ruim 900 lampjes en 4 zware bouwlampen hun licht te kunnen laten uitstralen. Jarenlang konden de benodigde lampjessnoeren met bolletjes en bouwlampen voor een schappelijke prijs bij een vast adres worden ingehuurd. Maar toen deze mogelijkheid twee jaar geleden kwam te vervallen werd het heel lastig om het geschikte verlichtingsmateriaal betaalbaar bij elkaar te sprokkelen.
Hoewel de Edamse kaasmarkt een historische uitstraling beoogt te hebben wil het bestuur in de pas blijven lopen met de eisen des tijds. Daarom is een werkgroep onder leiding van gildelid Jan van Ingen gevraagd zich te buigen over de aanschaf van hedendaags verantwoord verlichtingsmateriaal. Met duurzaamheid en energiebesparing als belangrijkste uitgangspunten naast de wens tot eigen bezit en beheer.
Dankzij het denkwerk van die onvolprezen werkgroep en ondersteunend advies van Antoine Maartens van SDW heeft de Stichting Kaasmarkt een nieuw verlichtingsplan op tafel kunnen leggen dat volledig invulling geeft aan de eisen van vandaag. Het omvat onder meer de aanschaf van energiezuinige Ledlampjes (zo’n 1000 stuks) ter vervanging van het traditionele peertje. Maar ook zijn de oude, energievretende bouwlampen weggestreept voor energiezuinige Led-varianten.
Een groot voordeel is bovendien dat in de nieuwe constellatie geen aggregaat meer nodig is omdat nu in totaal nog maar 6 % van de energie nodig is ten opzichte van voorheen. Anders gezegd: een besparing van 94% op het totale energieverbruik !
Het nieuwe energiezuinige verlichtingsplan voor de avondkaasmarkt was voor de Stichting Duurzaam Waterland aanleiding om de subsidieaanvraag hiervoor welwillend tegemoet te treden. Dankzij een genereuze bijdrage van die stichting kunnen avondkaasmarkten in Edam voortaan vorm worden gegeven met verlichting die voldoet aan de meest recente duurzaamheidseisen.
De Stichting Kaasmarkt Edam wil hiervoor gaarne haar erkentelijkheid uitspreken naar de Stichting Duurzaam Waterland.